اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان





علم آداب دارد



۹ خرداد ۱۳۹۷   2139  1  0 گروه مطالعات نهاد علم
هم اندیشی علم دینی به رغم تلاش و خلوصی که در پس آن بود، به اندازه کافی پروای «علم» نداشت و مرزبندی نکرد. گفتار علمی مرزبندی می کند و «هم اندیشی علم دینی» فاقد چنین گفتاری بود. افراد و گروه ها به نحو دموکراتیک در کنار یکدیگر حاضر شدند و گفت و گویی بنیادی و اساسی به میان نیامد.

«هم اندیشی علم دینی» در حاشیه مناقشه های نامه دکتر داوری برگزار شد. دکتر داوری درباره ادب تأمل در نسبت علم و حیات دینی، مطلبی نوشتند که بی درنگ افراد و نهادهای موازی، آن را میدان مناقشه های سیاسی خود کردند و «مطلب سیاسی با مسأله علمی خلط شد». افراد و نهادهای موازی همان ها هستند که فارغ از ساز و کار و آداب نهادِ علم و بیرون آن ایستاده اند. نهاد علم، ادب کار علمی را مراقبت می کند و برای علم سنت می سازد و کسانی که بیرون از نهاد علم ایستاده اند چه بسا فارغ از این آداب باشند و ریشه در سنتی نداشته باشند.

نهادها و آموزش های موازی در سال های پس از انقلاب، رو به گسترش گذاشت. دوره آموزشی علامه طباطبایی به همت احمد مسجد جامعی و محمد رجبی نخستین این تلاش ها بود و بعدها به واسطه حرکت دوم خرداد یکبار دیگر نیروهای سیاسی، دست به آموزش های موازی بردند تا بسیج نخبگان را جهت بازاندیشی در جهت حرکت جمهوری اسلامی تدارک کنند. انقلاب گفتار علمی دارد و اگر نهاد علم بار این گفتار را بر عهده نگیرد و در برابر آن بایستد، از مشروعیت افتاده و متهم به جمود و ناکارآمدی می شود و به زودی نهادهایی موازی، تحقیق و آموزش را ذیل پرسش از مسائل انقلاب بر عهده می گیرند. این تجربه هم در غرب جدید و تحت عنوان «مدارس معترضان» یا «مدارس واقعی» قابل پیگیری است و هم در دوره منتهی به انقلاب مشروطه ایران معاصر. همه این مدارس در واکنش به نسل مستقر و سنتی مدارس و در اعتراض به عدم توجه این مدارس به تحول علم ایجاد شدند.

افراد و نهادهای موازی و از جمله نهادهای مدعی علم دینی، در واقع مدعی نهاد علم اند و به شرط آداب، می توانند احیا کننده نهاد علم باشند. با این حال می دانیم که مدارس قاجار در حمل علوم و فنون جدید کمتر توفیق داشتند و نتوانستند ایران را واجد یک سنت قدرتمند علمی کنند. بنابراین اگر چه نهادهای موازی، مستعد احیای نهاد علم در وضع پس از انقلاب هستند، با مخاطره هایی روبرو می شوند که می تواند اساس آن ها را تهدید کند و چه بسیار از این افراد و نهادها که چنین شده اند. این افراد و نهادها ممکن است مسأله مندی انقلاب را از دست بدهند و همه چیز از پیش برایشان بدیهی تلقی شود و احکام جزمی صادر کنند. در اینصورت این نهادها دیگر نهادی برای تحقیق(؛ جستجوی حق) و پرسش نیستند. بلکه نهادی برای صدور احکام جزمی و خدمت به قدرت خواهند بود. نهاد علم باید با پرسش از امور، قدرت را متعهد به حقیقت نگه دارد نه اینکه خدمت گذار و توجیه گر قدرت باشد. نقطه امنیت نهایی وجود ندارد و ایمان با خوف تحصیل می شود، قدرت، متکی به جستجو و پرسشِ پیگیر از حقیقت، نیرو می گیرد و تداوم می یابد. علم قدرت آفرین است و نمی تواند خدمتگذار قدرت باشد و از این جهت یک انقلاب به نهاد علم زنده می شود و قدرتمند می ماند.

«هم اندیشی علم دینی» مدعی گفتار انقلاب مردم ایران شده است و باید بداند که این به معنای ادعایی درباره نهاد علم است و نمی تواند به نهاد علم بی اعتنا باشد. اگر گفت و گو درباره علم دینی نتواند واجد یک سنت علمی بشود، بی شک گرفتار ایدئولوژی شده و مخاطبانش افرادی پرگو و بی مسأله خواهند بود؛ کسانی که در همایش های متعدد، حرف های زیادی شنیده و تکرار می کنند اما برنامه پژوهشی و مسأله ای برای تحقیق علمی ندارند. هر نهاد موازی خود باید نهاد علم باشد و متعهد به آداب کار علمی مجاهده کرده و خود را در سنتی از علم احیا کند.

باید از دوستان عزیزی که برای برگزاری این همایش متحمل سختی های زیادی شدند متشکر بود و من به صدق ایشان و توفیق کارشان امیدوار و خوش بین هستم. اما به رغم ظرافت علمی دبیر همایش، این هم اندیشی، به اندازه کافی پروای علم نداشت و مرزبندی نکرد. گفتار علمی مرزبندی می کند و «هم اندیشی علم دینی» فاقد چنین گفتاری بود. افراد و گروه ها به نحو دموکراتیک(!) در کنار یکدیگر حاضر شدند و گفت و گویی بنیادی و اساسی به میان نیامد. همه، افراد و نهادهای موازی بودند؛ بی آنکه در برابر آزمونی جدی و اساسی از تعهد خود به کار و ادب علم دفاع کنند. در واقع هم اندیشی، فاقد ساز و کارهای لازم برای سنجش تعهد افراد و نهادها به علم و نهاد علم بود. در این هم اندیشی می شد مدعی علم دینی بود و گزارش و کار علمی قابل دفاع نداشت، می شد مدعی علم دینی بود و درباره جمهوری اسلامی و حیات سیاسی و اجتماعی مردم ایران سخنی نگفت و همین امر نشانه فقدان ساز و کار آزمون علمی این همایش است. این هم اندیشی و هر نهاد موازی دیگری اگر تعهد به ادب علم را تمهید نکند، توفیقی نخواهد داشت و راه به جایی نخواهد برد. امیدوارم مراقبت از ادب علم، جهت اصلی برنامه های آتی این هم اندیشی باشد.

دانشگاه علم دینی
دیدگاهتان را بنویسید
نام

ایمیل

متن پیام ارسـال دیدگـاه
سرمقاله
اسرائیل و کابوس استقلال منطقه
آیا اردن، می‌تواند گام بعدی محور مقاومت برای تشکیل سازمان‌های ملی مستقل در منطقه باشد؟
محمدحسین تسخیری   
ایران تلاش برای شکل‌گیری سازمان‌های ملیِ باشخصیت را علی‌رغم تمام دشواری‌ها و ریسک‌هایش به عنوان راه نجات تمام کشورهای منطقه در پیش گرفته است. هر جبهۀ جدیدی که گشوده می‌شود، هر هسته جدیدی از مقاومت که در کشوری جدید، سربرمی‌آورد، تنها و تنها در این لحظه، یعنی لحظه‌ای که تبدیل به یک تشکیلات سازمان‌یافته و مسئولیت‌پذیر می‌شود، می‌تواند نویدبخش تولد یک ملت باشد و آن را نمایندگی کند.


سرمقاله
نام من، هیچ‌کس
جغرافیای مقاومت در محاصره افتاده است
اباصالح تقی‌زاده طبری   
پول هنگفت انباشته در این کشورها به همراه سیاست مسالمت‌جوی دیکته‌شده، همۀ آن چیزی است که امکان رویاپردازی‌های توسعه را فراهم کرده و البته کار را برای کشوری چون ایران بسیار سخت نموده است؛ تصویر پاکیزۀ توسعه در این جغرافیا، در تقابل شدیدی با سیاست مقاومت از طرفی و در ادامۀ آن اقتصاد سیاسی تولیدی جمهوری اسلامی ایران است. جمهوری اسلامی که پس از انقلاب، جبهه‌ای تازه در منطقۀ آسیای غربی باز کرد و کشورهای حاشیۀ خلیج فارس را در طرف کشورهای مرتجع و وابسته نشاند و خود داعیه‌دار استقلال و مبارزه با نیروهای غیرملی شد، حالا با چهره‌ای جدید از این کشورها روبه‌رو شده است. آن‌ها با شما نمی‌جنگند؛ می‌خواهند همکاری کنند؛ گویا از شما خواسته‌اند که نگاه تنگ‌نظرانۀ ژئوپلیتیک را به کناری نهید و جهان وسیع پر از فرصت را ببینید


سرمقاله
جغرافیای ضعیف
سیاست همسایگی نمی‌تواند صرفا پیگیری منافع باشد
علیرضا شفاه   
چین قطعا باید در اولویت بالای همکاری‌های اقتصادی ایران قرار بگیرد اما نمی‌‌تواند سیاست همسایگی دولت آقای رئیسی را تضمین کند. چین کشوری آرام است و اقتصادی جهانی دارد. اقتضای سیاست خارجی چین این است که از جنگ‌های نیابتی ایران و عربستان جلوگیری کند اما اگر بنا باشد ثبات اقتصادی جامعۀ ایران منجر به قدرت‌نمایی‌ها و تنش‌های تازه‌ای در منطقه شود، قطعا چین ضامن فعالیت‌های اقتصادی‌ای نمی‌شود که به چنان نتیجه‌ای منجر شود. در ذیل همین محاسبه است که چین ذیل مزایایی که به این منطقه می‌بخشد مراقبت می‌کند که روی زمین لغزنده و پرفتنۀ آن پیراهن‌آلوده نشود. آیا ما می‌توانیم خودمان را به‌عنوان برندۀ مطلق منطقه معرفی کنیم و همۀ امنیت آن را تضمین نماییم؟





موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)