اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان





فهرست مطالب

دیدگاه
ناامنی سیال
سخنرانی دکتر فرتوک‌زاده در رویداد روز مقاومت / سیمافکر 10 دی‌ماه 1403
حمیدرضا فرتوک‌زاده   

هر چقدر که ما نظم این منطقه را بهتر بفهمیم، بهتر متوجه می‌شویم که شهید سلیمانی چه کمکی به ما کرده است. چگونه ما را از یک فضا به فضای دیگری برده است. ما در سال‌های انقلاب و دهه‌های اول یک ذهنیت بدون مرز داشتیم. هنوز مفاهیم ژئوپلیتیک وارد جهان ذهنی ما نشده بود. مشخصاً کسی که ژئوپلیتیک را زندگی کرد و ژئوپلیتیک را برای ایرانیان معنا کرد این شهید عزیز ماست. یعنی نسبت ایران با فلسطین، نسبت ایران با مدیترانه و نسبت ایران با شامات را برای ما روشن کرد و ما فهمیدیم که در چه منطقه‌ای و در چه آرایشی زندگی می‌کنیم. و متوجه نابسندگی و نقطه‌های کور ذهنیت تاریخی خودمان شدیم؛ چه از آن نگاهی که در دوران پهلوی به همسایگان داشتیم و چه از نگاهی که در دوران بعد از پیروزی انقلاب داشتیم.


دیدگاه
اراده‌ها و نظم‌ها
گفتاری به بهانهٔ شهادت سید حسن نصرالله
علیرضا بلیغ   

آن که اساس و بنیاد یک نظم را می‏‌گذارد مسئولیت، صلاحیت و توانایی تعیین قواعد آن را بیش از دیگران داراست. اما آن «اساس» که نظم‌‏ها بر آن تکیه دارند چیزی درون خود آن نظم و امری از پیش‏داده یا فراتاریخی نیست بلکه در معرکهٔ منازعهٔ نیروها و بردارهای قدرت به دست می‌‏آید و برپا می‏شود و این گونه، نظمی از پی آن سربرمی‌‏آورد. تا آن هنگام که کسانی برای دوام آن اساس، می‏جنگند آن نظم می‏پاید و هر زمان که آن را وانهند نظم نیز فرومی‌‏پاشد.


نشست
نهضت بیداری
گزارشی از نشست موسسه اشراق بعد از اعلام شهادت سید حسن نصرالله - 9 مهرماه 1403


اگر انسان این مسئله را با قلبش جذب کند که این تکلیف من است که در این جنگ مشارکت کنم و بجنگم، بعدش ممکن است یک راهی باز شود. قبل از هر چیزی باید یک اتفاق روحی در انسان رخ دهد. ما باید خودمان را عمیقاً آماده این اتفاق روحی کنیم. یعنی عمیقاً آماده‌ی این تطور روحی شویم که از یک موجود اجتماعی به موجودی که قصد جنگیدن دارد، تبدیل شویم. در این صورت ممکن است راهی باز شود، راهی که در حال حاضر با محاسبات عقلانی از میدان قفل است؛ یعنی تحلیل انضمامی سیاسی از وضعیت این جنگ، از جغرافیایش، از سازمان رزمش به ما می‌گوید که راهی برای پذیرش مشارکت اجتماعی وجود ندارد. ولی اگر قرار باشد راهی باز شود مقدمه‌ی آن این است که نیروهایی دقیقاً در درون ایران، بی‌هیچ تردیدی، این را از صمیم قلب بپذیرند که ما در حال حاضر، تکلیفی جز جنگیدن نداریم و این امتحان نسل ماست.


گفت‌وگو
اوکراین و اسرائیل در مسیرِ شکست
پایان ناخوشایند برای غرب در بحران اوکراین و اسرائیل
جان جوزف مرشایمر    آلکساندر مرکوریس    گلن دیسن   

ما[غرب] در هر دو درگیری به سمت فاجعه در حرکت هستیم. این به این معنی نیست که جایگزین‌هایی برای مسیر فعلی وجود ندارد. اگر ما عاقل باشیم، آن‌ها را خواهیم دید، اما ما در غرب هیچ علاقه یا تمایلی به دیدن آن‌ها یا حتی گاهی اوقات به رسمیت شناختن وجود این مسیرهای جایگزین نداریم. بدیهی است که وضعیت خاورمیانه هنوز در ابتدای مسیر است و به نقطه‌ای که بحران اوکراین رسیده، نرسیده است، اما من کاملاً انتظار دارم که چند ماه یا شاید یک سال دیگر ما مکالمات مشابهی در مورد بحران برای اسرائیل داشته باشیم که اکنون در مورد بحران برای اوکراین صحبت می‌کنیم.


دیدگاه
جنگ سیگنال‌ها
طرحی برای درمان ثقل سامعه در مراکز بالادستی اردوگاه صهیونیستیِ آنگلوساکسونی
حمیدرضا فرتوک‌زاده   

اگر قبول داریم که این جنگ، جنگ اراده‌هاست، باید بپذیریم که مهم‌ترین رکن اراده، افق زمانی تاب‌آوری است که در ذهنیت رسانه‌ای دوستان مغفول واقع شده است. وقتی از آن طرف، سیگنال جنگ درازمدت می‌آید، چرا از این طرف سیگنال کوتاه‌مدت مخابره می‌شود؟ وقتی ماشین جنگی اردوگاه دشمن برای یک جنگ ترکیبی درازمدت سوخت‌گیری کرده و هل‌من‌مبارز می‌طلبد، تنها راه خاموش‌کردن آن، آمادگی برای مقاومت ترکیبی و درازمدت است. این آمادگی، گستره‌ای از استحکام‌بخشی به زنجیره‌های تأمین اساسی، تا خروج تدریجی تجارت خارجی از سیطره نظم آنگلوساکسونی و از مستندسازی تحرکات لایه‌های تدارکاتی و عملیاتی پیاده‌نظام و سواره‌نظام اردوگاه دشمن، تا سازماندهی هسته‌های مقاومت مردمی را در بر خواهد گرفت.


سرمقاله
به گاه جنگیدن
چرا ما از حکمرانی جنگ تن می‌زنیم؟
اباصالح تقی‌زاده طبری   

هرچند دشوار، اما امروز و در این لحظات سرنوشت‌ساز وقت آن است تا یکبار آنچه را که در همه این سالها نادیده گرفتیم، ببینیم و فراتر از تحلیل‌های طولانی، اراده‌ای برای عمل را در خود زنده کنیم. تصمیم ما اول از همه باید این باشد که زمان را بر خودمان تنگ کنیم و فشارش را بر تن و جانمان حس نماییم. بعد از این فرصتی برای ما باز می‌شود که در آن همه‌ی ارکان کشور و مشخصاً شیوه حکمرانی، باید متحول شود و پوست‌اندازی کند.


سرمقاله
شریان خون
سرنوشت جنگ تنها با ضربه به موقعیت اقتصادی رژیم صهیونسیتی در منطقه تغییر می‌کند
محمدرضا هدایتی   

رژیم صهیونیستی همان‌قدر که بر تسلیحات نظامی آمریکا و تکنولوژی پیشرفته خود تکیه دارد، بر اقتصادی تکیه می‌کند که در سراسر منطقه گسترده شده و خود به نیابت از آمریکا، نگهبان آن است. بر این اساس، ضربه‌زدن به شریان‌های اقتصادی رژیم، نه به‌عنوان یک عملیات مقطعی در جنگ حاضر، بلکه به‌عنوان یک اقدام کلیدی در جهت ساخت نظم تازه در منطقه، ضرورتی عاجل و اساسی است.


سرمقاله
خطبهٔ نامنتظره
تولید جغرافیا مقدم بر هر تصمیمی در این جنگ است.
سیدعلی متولی امامی   

رهبر انقلاب بیش از آن‌که به دنبال شعله‌ور کردن جنگ یا نابودی اسرائیل باشد، مراقبت و پرورش مردم و جغرافیای مقاومت را دستور کار خود قرار داده است. برای چنین طرحی باید به نظم و شیوه زندگی مردم نظر کرد و تأسیس این جغرافیا و مردم را بر هر امر دیگری ترجیح داد. با این طرح است که جنگ معنای انسانی خود را باز می‌یابد و کنترل آتش جنگ و تمرکز بر تقویت مردم مقاومت تا توسعه و تثبیت جغرافیای مقاومت، بر جنگ پایانی با اسرائیل اولویت خواهد داشت. محور مقاومت هنوز به عنوان یک جغرافیای ملی تأسیس نشده و جنگ اگر چه در ظاهر موفق باشد، آینده‌ای نخواهد ساخت. جبهه مقاومت اگر چه شبکه اعتقادی و نظامی قدرتمندی تدارک کرده است اما هنوز موفق به تأسیس بازار مستقل و مولد خود نشده است. فقدان بازار برای جبهه مقاومت به معنای فقدان روابط معنادار اجتماعی و در یک کلمه فقدان جامعه و جغرافیای واقعی است.


سرمقاله
نامعادله نصر
چگونه پس از طوفان الاقصی استراتژی‌های مبتنی بر موازنه رنگ باخته است؟
محمدحسن نیلی   

اکنون پس از ترور ناجوانمردانه و سبعانۀ پرچمدار مقاومت، شهید سیدحسن نصرالله، بحرانی‌بودن وضعیت هرچه بیشتر خود را بر ما عیان می‌کند. معادلۀ ما و رژیم صهیونیستی در این وضعیت، نه معادلۀ تنبیه است نه قصاص. اکنون زمانۀ بسیج عمومی برای نصرت است، نصرتی بدون حد و بدون مرز. هر فعالیتی که بخواهد این اراده و خشم انباشتۀ اجتماعی از رژیم را صرفاً در پرتاب موشک یا پهپاد خلاصه کند، نه‌تنها کمکی به این معادله نمی‌کند بلکه امکان خطا را در آن افزایش می‌دهد و این بدون شک به نفع دشمن است.


دیدگاه
پرچم اشتباه خطرناک
آیا حماس در پی فعال‌سازی گسل‌های سیاسی در اردن است؟
علیرضا شفاه   

پیوند جغرافیایی سرزمین اردن با فلسطین می‌تواند نگرانی‌های اردن دربارۀ این هویت تازه را به کابوس تبدیل کند. مرزهای غرب آسیا که پس از جنگ بزرگ بر اساس مذاکرات سایس پیکو و معاملاتی با خاندان هاشمی، خاندان سعود و جنبش صهیونیسم کشیده شده است چندان استوار نبوده. این نا‌استواری در مورد اردن به اوج خود رسیده است. تا آنجا که نه‌تنها تکلیف کرانۀ باختری رود اردن ده‌ها سال است که نامعلوم است، بلکه در مراحلی اردن برخی سرزمین‌هایش را با مناطقی از عربستان سعودی عوض کرده است! مسالۀ الحاق کرانۀ باختری به اردن و تبدیل‌شدن اردن به سرزمین فلسطینیان از دیگر نگرانی‌های خاندان هاشمی است. در مجموع باید گفت اردن سنگ تعادل منطقه است. سقوط حاکمیت اردن یا حتی اختلال در کنترل مرزهای آن با کرانه باختری و عراق می‌تواند سرنوشت جغرافیای منطقه و در نتیجه سرنوشت جغرافیای جهان را دگرگون کند.


 1             

موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)