اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان





فهرست مطالب

سرمقاله
شریان خون
سرنوشت جنگ تنها با ضربه به موقعیت اقتصادی رژیم صهیونسیتی در منطقه تغییر می‌کند
محمدرضا هدایتی   

رژیم صهیونیستی همان‌قدر که بر تسلیحات نظامی آمریکا و تکنولوژی پیشرفته خود تکیه دارد، بر اقتصادی تکیه می‌کند که در سراسر منطقه گسترده شده و خود به نیابت از آمریکا، نگهبان آن است. بر این اساس، ضربه‌زدن به شریان‌های اقتصادی رژیم، نه به‌عنوان یک عملیات مقطعی در جنگ حاضر، بلکه به‌عنوان یک اقدام کلیدی در جهت ساخت نظم تازه در منطقه، ضرورتی عاجل و اساسی است.


سرمقاله
خطبهٔ نامنتظره
تولید جغرافیا مقدم بر هر تصمیمی در این جنگ است.
سیدعلی متولی امامی   

رهبر انقلاب بیش از آن‌که به دنبال شعله‌ور کردن جنگ یا نابودی اسرائیل باشد، مراقبت و پرورش مردم و جغرافیای مقاومت را دستور کار خود قرار داده است. برای چنین طرحی باید به نظم و شیوه زندگی مردم نظر کرد و تأسیس این جغرافیا و مردم را بر هر امر دیگری ترجیح داد. با این طرح است که جنگ معنای انسانی خود را باز می‌یابد و کنترل آتش جنگ و تمرکز بر تقویت مردم مقاومت تا توسعه و تثبیت جغرافیای مقاومت، بر جنگ پایانی با اسرائیل اولویت خواهد داشت. محور مقاومت هنوز به عنوان یک جغرافیای ملی تأسیس نشده و جنگ اگر چه در ظاهر موفق باشد، آینده‌ای نخواهد ساخت. جبهه مقاومت اگر چه شبکه اعتقادی و نظامی قدرتمندی تدارک کرده است اما هنوز موفق به تأسیس بازار مستقل و مولد خود نشده است. فقدان بازار برای جبهه مقاومت به معنای فقدان روابط معنادار اجتماعی و در یک کلمه فقدان جامعه و جغرافیای واقعی است.


سرمقاله
نامعادله نصر
چگونه پس از طوفان الاقصی استراتژی‌های مبتنی بر موازنه رنگ باخته است؟
محمدحسن نیلی   

اکنون پس از ترور ناجوانمردانه و سبعانۀ پرچمدار مقاومت، شهید سیدحسن نصرالله، بحرانی‌بودن وضعیت هرچه بیشتر خود را بر ما عیان می‌کند. معادلۀ ما و رژیم صهیونیستی در این وضعیت، نه معادلۀ تنبیه است نه قصاص. اکنون زمانۀ بسیج عمومی برای نصرت است، نصرتی بدون حد و بدون مرز. هر فعالیتی که بخواهد این اراده و خشم انباشتۀ اجتماعی از رژیم را صرفاً در پرتاب موشک یا پهپاد خلاصه کند، نه‌تنها کمکی به این معادله نمی‌کند بلکه امکان خطا را در آن افزایش می‌دهد و این بدون شک به نفع دشمن است.


دیدگاه
پرچم اشتباه خطرناک
آیا حماس در پی فعال‌سازی گسل‌های سیاسی در اردن است؟
علیرضا شفاه   

پیوند جغرافیایی سرزمین اردن با فلسطین می‌تواند نگرانی‌های اردن دربارۀ این هویت تازه را به کابوس تبدیل کند. مرزهای غرب آسیا که پس از جنگ بزرگ بر اساس مذاکرات سایس پیکو و معاملاتی با خاندان هاشمی، خاندان سعود و جنبش صهیونیسم کشیده شده است چندان استوار نبوده. این نا‌استواری در مورد اردن به اوج خود رسیده است. تا آنجا که نه‌تنها تکلیف کرانۀ باختری رود اردن ده‌ها سال است که نامعلوم است، بلکه در مراحلی اردن برخی سرزمین‌هایش را با مناطقی از عربستان سعودی عوض کرده است! مسالۀ الحاق کرانۀ باختری به اردن و تبدیل‌شدن اردن به سرزمین فلسطینیان از دیگر نگرانی‌های خاندان هاشمی است. در مجموع باید گفت اردن سنگ تعادل منطقه است. سقوط حاکمیت اردن یا حتی اختلال در کنترل مرزهای آن با کرانه باختری و عراق می‌تواند سرنوشت جغرافیای منطقه و در نتیجه سرنوشت جغرافیای جهان را دگرگون کند.


سرمقاله
بخت ما در جنگ خفته است
چرا فکر فروپاشی اسرائیل امکان هر برنامه سیاسی برای مقاومت است؟
سیدعلی کشفی   

نمی‌توان به انتظار تصمیم سلسله‌مراتب‌ها نشست. باید یک ائتلاف حقیقی اجتماعی ایجاد شود که بتواند مردان خویش را از میان نظامیان برگزیند. این ائتلاف هم نیازمند گفتار است و هم سازماندهی و البته بیشتر رهبری که تصمیم‌گیری و همکاری‌اش در سطوح بالای نظامی و امنیتی موجه باشد. شاید پرداختن گفتار و جد و جهد برای سازماندهی از عهده نیروهای اراده‌مند اجتماعی برآید، اما رهبری چیزی است که بیش از برنامه، بخت می‌خواهد. آیا کسانی که بخت این کیفیت از رهبری را دارند، آماده ایفای مسئولیت خود هستند‌؟ آماده‌اند حجاب تشریفات و تحلیل‌ها را بدرند و افسار پیشگامی را به دست گیرند؟


سرمقاله
در آستانه جنگ
وفاق ملی چگونه با استقبال از جنگ محقق می‌شود؟
محمدرضا قربانی   

ما سال‌هاست درگیر مراوداتِ اقتصادِ سیاسیِ نامولد و البته فاسدی هستیم که به‌واقع امکان ایجاد وفاق ملی را از ما گرفته است. ما به‌واسطه استقبالِ همه‌جانبه از جنگی که در آستانه‌اش هستیم، یارای ایستادن در مقابل این پیوندهای فرسوده را خواهیم داشت؛ تا بتوانیم فرصتی برای پیوند نیروهای جدید و مولّد تدارک ببینیم. ما فقط به‌واسطه این استقبالِ همه‌جانبه می‌توانیم مقاومتِ نیروهای واپس‌گرای موجود را بشکنیم و شاهد وفاق واقعی مردم و حکومت باشیم؛ وفاقی که جز در صحنه‌های واقعی شکل نمی‌گیرد و جنگ به شکل اعجاب‌آوری فرصت این صحنه را به یک ملت زنده هدیه می‌دهد.


سرمقاله
دولت وفاق محافظه‌کاران
کابینه پزشکیان، وفاقی برای کنترل نیروهای مستقل است
سیدعلی متولی امامی   

آنچه در صحنه حاضر است، وفاق نیروهای اعتدالی و محافظه‌کار از هر دو جناح پیشینِ اصلاح‌طلب و اصول‌گراست. این کابینه، کابینه وفاق برای کنترل هر نیروی مستقل در سیاست داخلی و منطقه‌ای و هشداری روشن برای حذف نیروهای انقلابی است. نیروی مقاومت انقلابی می‌بایست بدون ایستادن در نقطۀ منازعات عقیدتی و جناحی، بر منافع واقعی جبهه مقاومت در میدان‌های داخلی و منطقه‌ای تمرکز داشته باشد. این موضع نه‌تنها مانع تنش‌های بیهوده و فرسایش نیروهای انقلابی در سیاست داخلی می‌شود، بلکه سرکوب نیروهای انقلابی را در یک تقابل ساختگی، بی‌وجه می‌کند.


سرمقاله
جنگی برای بقا
سرنوشت نتانیاهو و اسرائیل بهم گره خورده است
شایان کریمی   

حملات اسرائیل به ایران و دیگر اضلاع محور مقاومت، اقداماتی ضروری برای امروز است تا تصویر از‌دست‌رفتۀ اسرائیل را دوباره به دست آورد. اسرائیل از ضربات سخت به ایران ابداً در پی جنگی تمام‌عیار نیست. عدم پاسخ رسمی اسرائیل به عملیات وعدۀ صادق می‌تواند مهم‌ترین دلیل برای اثبات این مدعا باشد. شروع جنگی تمام‌عیار با ایران آستانه‌ای دارد که نتانیاهو قدم‌زدن در این آستانه را می‌داند. او همچنان به ما زخم خواهد زد، مگر پاسخ ایران این بار به‌گونه‌ای باشد که نتانیاهو حقیقتا در آینۀ آن نابودی نزدیک‌تر خود و اسرائیل را به نظاره بنشیند.


خبر
وطن آینه‌های شکسته
شماره ششم و هفتم فصلنامه بابل منتشر شد





نقدنامه
کرانه‌های بازار
شمارۀ پنجم نقدنامه علوم انسانی - خرداد 1403





 1             

موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)