اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان









نوبنیاد


فصلنامه سیاسی-راهبردی

وابسته به موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاع




دیدگاه
مپنانامه
روایتی از یک نیروی مولد در اقتصادسیاسی ایران
جواد وزیری   

راه افتادیم به سمت کارگاه تولید پره‌های بادی ۱۲تنی. هر پره در دو نیمۀ طولی، تولید و بعد به هم چسبانده می‌شود. الیاف فایبرگلاس و چوب‌های بالسا در دو قالب به طول 50متر پخته می‌شوند. بعد دو نیمه به هم جوش داده می‌شود و در آخر بتونه و نقاشی. دانش ساخت و طراحی پیچیده‌ای داشت. الحق در شکار دانش فنی مپنا دستان بلند و توانمندی دارد. به نظرم سطحی‌ترین حرف درباره مپنا این است که بگوییم با انتقال تکنولوژی از زیمنس و آنسالدو مرحله‌به‌مرحله از مونتاژ به مهندسی معکوس و طراحی حرکت کرده است و چون بازيگر انحصاری بوده و دولت از آن حمايت كرده توانسته رشد خوبی كند. واقعاً این گزارۀ کلیشه‌ای چقدر می‌تواند روایت کند هزارویک شب تولد یک توربو ژنراتور را در سرزمین نیمروز؟



دیدگاه
ایلاف
طرحی برای مواجهۀ هوشمندانه با نظم اقتصادی آنگلوساکسونی
حمیدرضا فرتوک‌زاده   

ساختار و آرایش صنعتی باعث شد که اقتصاد ایران در برابر تحریم‌های ناجوانمردانه آنگلوساکسون‌ها آسیب‌پذیر باشد و امکان خروج از چنبرۀ هژمونی دلار پیدا نکند. سرمشق اقتصاد ایران همان است که شصت سال پیش آنگلوساکسون‌ها نوشته‌اند. حتی اگر چینی‌ها طرف معامله باشند، بازی همان بازی آنگلوساکسونی است. فقط هزینۀ مبادله افزایش پیدا می‌کند. چون پلتفرم معاملاتی خام‌فروشی ذاتاً و ماهیتاً پلتفرم دلاری است. ایران به هر کشور صنعتی که مواد خام بفروشد، یا باید کالای صنعتی بگیرد یا دلار. راه دیگری وجود ندارد. از این جهت چین هم برای ایران تفاوت چندانی با غرب ندارد. اقتصاد ایران به یک پلتفرم معاملاتی مستقل از دلار نیاز دارد و طرح ایلاف می‌تواند مسیر دستیابی به این پلتفرم را هموار کند.



سند سیاسی
جنگ صرفا ادامۀ سیاست است
بازنشر ترجمۀ فصل اول کتاب «دربارۀ جنگ» اثر فون کلاوزویتس
کارل فون کلاوزویتس   

جنگ صرفاً یک عمل سیاسی نیست بلکه ابزار حقیقی سیاست است؛ ادامۀ ارتباطات و مراودات سیاسی که با ابزار دیگری پیگیری می‌شود. چیزی که در مورد جنگ ویژه باقی می‌ماند، به سادگی مربوط به طبیعت ویژۀ ابزارش است. جنگ به‌طور کلی و فرمانده، در هر مورد خاص، حق دارد که بخواهد روندها و طراحی‌های سیاستی با ابزارهایش ناسازگار نباشد. البته این خواسته کوچکی نیست، و هر چند بر اهداف سیاسی در موارد معین تاثیر قابل توجهی خواهد گذارد، هرگز فراتر از تعدیل و اصلاح این اهداف نخواهد رفت. هدف، موضوع سیاسی است و جنگ ابزاری برای رسیدن به آن و ابزار هرگز نمی‌تواند در جدایی از هدفش درنظر گرفته شود. 



دیدگاه
خلق فناوری، خلق بازار
اقتصاد سیاسی فناوری، پیشنهادی برای خلق فناوری دفاعی
جواد وزیری    محمدحسین تسخیری   

در این راستا، درک عموم سیاست‌گذاران از فناور، فردی به مثابه نابغه و از فناوری چیزی همچون اختراع است. آن‌ها با چنین درکی، به دنبال شکوفایی قوه‌ای در کار فناور هستند که به نظر می‌رسد بدون کمک دولت، به فعلیت و شکوفایی نمی‌‎رسد. روایت قهرمان‌محور از پیشرفت‌های فناوری و درکی که نگران فرار مغزهاست، هر دو وابسته به تصویری است که از فناوری در ذهن نقش بسته است. تصویری که با پژوهش‌های دانشگاهی دربارۀ ابعاد متنوع فناوری، به طور مفصل در نهادهای حاکمیتی، طرح شد.



بازنشر
صنعت با اراده دولت ساخته می‌شود
بازنشر نشستی با موضوع نگاه زنجیره‌ای به فناوری و تولید


در کشور مقاومت‌های شدیدی در باب اینکه با قطع واردات، صنایع دچار مشکل می‌شوند، وجود دارد. با توجه به قابلیت‌های صنعتی و فناورانه که در وزارت دفاع وجود دارد می‌توان انتظار داشت که ارجاع پروژه‌های پیمانکاری به این وزارتخانه با موفقیت نسبتاً بالایی اجرا شود. . متأسفانه نوعی نگاه در مجموعه‌های دفاعی وجود دارد که از توزیع نیروهای خود در صنایع دیگر ممانعت به عمل می‌آورند و رغبت چندانی به کار کردن نیروها در مجموعه‌های بیرون از مجموعه‌های دفاعی وجود ندارد که این خود نوعی خودسانسوری و خودتحریمی محسوب می‌شود.



گفت‌وگو
نگذاشتند به دریای مدیترانه برسیم
بازنشر گفت‌وگوی دکتر فرتوک‌زاده با مرحوم اکبر ترکان دربارۀ اهمیت جغرافیای سیاسی
اکبر ترکان    حمیدرضا فرتوک‌زاده   

زمانی وقتی کوچک بودیم در محلمان گل‌کوچک بازی می‌کردیم. بچه‌های کوچک می‌آمدند و بازی‌ها را به هم می‌زدند. معمولا دو تیم قرار می‌گذاشتند که این‌ها نخودی باشند. یعنی این دو تیم فوتبالشان را بازی می‌کردند و این بچه کوچک هم در زمین به این‌طرف و آن‌طرف می‌دوید و هیچ‌کس به او پاس نمی‌داد. الان در گیم‌های بزرگ جهانی ما که در بازی نیستیم ولی در زمین می‌دویم. البته داریم به جایی می‌رسیم که آن‌ها چاره‌ای ندارند و باید بگویند شما هم بازی. بالاخره شاید این یک اتفاقی است که در دو سال اخیر افتاده، در واقع در دو سال اخیر نتایجش بدست آمد.



 1   

موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)